Martin Stloukal o sezóně #2: Čeká nás dlouhý proces zlepšování

Rozhovory
ST 7. 3. 2012
<em>Znojmo</em> - V úvodu týdne jsme vám přinesli první část rozhovoru se znojemským trenérem Martinem Stloukalem, právě teď máte možnost přečíst si pokračování tohoto velmi zajímavého povídání, které se týká nejen možného vzniku juniorské EBEL, ale také rozhodčích či připravovaného modelu letní přípravy, který by se mohl začít uplatňovat už letos.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

První část rozhovoru s Martinem Stloukalem si můžete připomenout zde.

Některé hráče z bývalé juniorky jste před sezónou poslali na hostování do jiných klubů…
Ano, ročníky 92 se nám teď vrátí. Máme tady Piskoře, Podešvu, Nováka, Opalka a Šaura, kteří v příští sezóně taky někam půjdou. Musíme se domluvit s nějakou první ligou, jestli by si ty hráče nevzali. Ta debata je trochu složitější než jen o tom, které hráče si necháme a které ne. To ještě předbíháme. Debata teď teprve začíná.

Jak byste zhodnotil výkony právě mladých hráčů v EBEL?
Bažanti měli do Vánoc dobu hájení. Byl jsem benevolentní k chybám, které dělali, dostávali hodně prostoru na ledě. V prosinci jsem si je zavolal a řekl jsem jim, že od ledna už jsou na stejné lodi jako všichni ostatní a už se jim nic nebude odpouštět. Někteří na to nezareagovali úplně dobře, možná byla i moje chyba, že jsem je předtím tolik bránil, že jsem jim dal tak velký pocit bezpečí. Asi jsem s nimi měl sem tam za jejich chyby zatřepat, nechat je chvíli sedět, neudělal jsem to, hráli dál, chodili i na přesilovky. V těchto chvílích jsem trochu zaváhal.

foto
Adam Havlík při své premiérové sezóně v EBEL zářil

Tito hráči loni dominovali extralize juniorů, je tedy rozdíl mezi juniorkou a EBEL tak velký?
Oni v loňském roce dominovali v juniorce i v 1. lize. Jarůšek byl jedním z nejlepších střelců a to hrál i dva zápasy denně. Rozdíl mezi českou extraligou juniorů a EBEL je propastný, chce to čas, aby se srovnali s celoplošným hokejem, se vším. Nemyslím si, že úplně propadli, mohlo to být daleko horší. Navíc v nich zůstalo určité sebevědomí, které si přenesli z juniorky, takže hlavně Tomáš Komínek, Jakub Stehlík a David Bartoš se s mezinárodní scénou popasovali dobře. Trochu problémy měl Ríša Jarůšek a ze začátku Martin Pláněk, kterému trochu déle trvalo, než přijal rychlejší a tvrdší hru, ale ke konci už patřil k nejlepším obráncům. Adam Havlík je trochu specifický případ, minulý rok jsme se spolu několikrát střetli, v letošní sezóně už si dal říct, nechal si poradit, začal jsem mít pocit, že mě respektuje. U něj jsem si musel respekt vydobýt. Právě Adam byl z těch bažantů nejlepší, odehrál nejlepší sezónu, ukázal ostatním cestu. Teď je důležité, jak si to kluci přeberou v hlavách, důležitá je jejich vlastní sebereflexe.

Hráči teď budou mít volno, jakou podobu bude mít příprava na příští sezónu?
Podle poznatků, které jsem během sezóny načerpal, budeme muset změnit letní přípravu na ligu i přípravu hráčů, přeci jen jsou tady jistá specifika mezinárodní soutěže, která jsou odlišná od českého hokeje. Už jsem o tom mluvil i s vedením klubu, moje představa je taková, že bych první měsíc přípravy, tedy tu objemovou část v posilovně, nechal na hráčích. Oni vědí, co mají dělat, není problém každému rozdat plán. Pro mě pak bude směrodatné, jestli na konci května udělají fyzické testy. Pokud hodnoty zátěžových testů budou stejné jako loni, tak se mohou připravovat dalších šest týdnů s týmem. Pokud ne, tak hráč přichází v rámci svého platu o nějakou částku, navíc pak nemá stejnou startovní čáru jako ostatní a může se stát, že také na konci srpna skončí. Suchá příprava by pokračovala do konce června, pak čtrnáct dní volno, poté znovu týden suchá příprava celého týmu, týden volno a potom už nástup na led. Celý srpen už by byl formou nějakého kempu, kde by se postupně rýsovala sestava pro ligu. Zatím je to ale jen moje představa, kterou ještě budeme projednávat.

Ozývají se hlasy o vytvoření juniorky EBEL, byla by to pro Znojmo zajímavá nabídka?
Především si musíme přiznat, že pokud bude juniorská EBEL, tak my budeme muset sehnat nějaké hráče, kteří by do ní mohli nastoupit. Určitě nebudeme moct hrát s tím kádrem, který je v juniorce teď. Dejme tomu, že jeden, dva by tam mohli být, ale jinak ne. Řekněme si ale na rovinu, že juniorka EBEL by vznikala jen pro to, aby se rakouský mládežnický hokej dostal nahoru. Směrem k nám by to asi až tolik výhod nepřineslo.

Jak kvalitní by taková liga vůbec byla? Kdo by jí tedy měl za Znojmo hrát?
Nemůžeme vědět, jak kvalitní by taková soutěž byla. Pro nás by to znamenalo, že bychom si z toho mohli udělat takovou malou farmu mladých hráčů, kteří by trénovali i s A-týmem, občas by si vyzkoušeli i zápas v EBEL. Šlo by primárně o ročníky 92, na výjimku by možná mohli hrát i ročníky 91, kterých máme dost. Další hráče bychom museli přivést. Naše cílová skupina by pak podle mého názoru měli být čeští šestnáctiletí nebo sedmnáctiletí kluci, kteří k nám můžou přestoupit zadarmo, pokud nejsou pod smlouvou, a jít hrát kvalitnější soutěž proti dvacetiletým klukům. Věřím, že bych je tím oslovil a bylo by to dobře i pro náš A-tým.

Jak nyní na konci premiérové sezóny vidíte pozici znojemského klubu v rámci EBEL?
Myslím si, že největším zadostiučiněním je, že se o nás ani jednou za celou sezónu nemluvilo v souvislosti s neplněním závazků nebo tím, že bychom nebyli solventní. To se přitom probíralo na jednáních s vedením ligy před sezónou. Dodrželi jsme všechny dohody a závazky bez většího problému a chci věřit, že po této sezóně už jsme si nějaký respekt vybudovali. A to pomíjím sportovní výsledek...

foto
Jan Platil v diskuzi s rozhodčím

Hodně se už během sezóny mluvilo a napsalo o rozhodčích. I z tribuny jsou některé rozdíly docela vidět, nejen v posuzování faulů, ale například i v pohybu a vystupovaní na ledě...
Musíme to brát tak, že Česko je hokejová země a téměř všichni rozhodčí tady mají hráčskou minulost. Navíc české nižší soutěže mají vyšší úroveň než v Rakousku a dalších zemích, naši rozhodčí jsou tak intuitivnější.

Jak hodnotíte práci nového šéfa rozhodčích, kterého EBEL najala před sezónou?
Samozřejmě, najali si Kanaďana Seitze s 800 zápasy v NHL, jsou z něj paf a bylo vidět, že se až na jednu výjimku snaží ze všech sil pískat tak, aby byl spokojený. Nelíbilo se mi ale, že stejné situace byly posuzovány rozdílně a že nám v každém zápase vyloučili 12 hráčů. Došlo to až do bodu, kdy mi Seitz napsal, že já si mám budovat respekt u rozhodčích. Podle mě je to přesně naopak. Rozešli jsme se ve zlém, ale oba se nad tím asi zamysleli. Přestal jsem řešit důsledky některých rozhodnutí rozhodčích a brát je tak zásadně, na druhou stranu rozhodčí vás najednou před zápasem pozdravili, oslovili křestním jménem. Musím říct, že jsem se v tomhle ohledu tuto sezónu určitě změnil.

Zmínil jste jednu výjimku. O koho se jednalo?
Šlo o rozhodčího Červeňáka. Po zápase ve Vídni jsme z jeho strany cítili křivdu a nelíbilo se nám, jak se k našim hráčům choval, oslovoval je sprostě. On odpověděl, že tak se v Česku běžně mluví, což mi přišlo nevhodné. Požádali jsme, aby na naše zápasy nebyl nasazován a přestože jsme dostali odpověď, že to nejsou povinni udělat, od té doby už nás nepískal.

foto
Fanoušci Orlů zdraví své hráče

Jak tedy znojemský tým ve své nováčkovské sezóně celkově obstál?
Fanoušci jsou ve Znojmě nároční. Deset let se tady výborně hrála extraliga, což bylo v místních podmínkách každou sezónu takové malé Nagano. Diváci si tak zvykli na vysoký standard. Chápu to, ale musíme si uvědomit, že teď už jsme jinde. Měli jsme skoro nejhorší přesilovky v lize. Lidi pískali, mají na to právo, štve to všechny a kluky na ledě sráží, ale ukažte mi jiný tým v EBEL nebo české extralize, kde na rozhodující momenty do přesilovky pět na tři nastoupí dva hráči ročníku 91 (Pláněk, Havlík)?

Jaká je tedy strategie fungování klubu do budoucna?
Máme dvě varianty, podle toho zda bude k dispozici vyšší rozpočet. Pokud ne, budou tady působit hráči ochotní hrát za takové peníze jako nyní, což vůbec nemyslím špatně nebo tak, že by je jinde nechtěli. Celý proces zlepšování ale bude trvat déle a existuje riziko, že přivedete hráče po zranění nebo špatné sezóně, který místo aby týmu pomohl, ještě ho stáhne dolů. Jeden takový tady letos taky byl. Pokud chceme výrazné zlepšení za stávajících finančních podmínek, budeme muset vydržet, až současní mladí kluci dorostou. Zároveň je o ně zájem i jinde a momentálně máme na tři z nich nabídky z extraligových klubů. Uvidíme, zda je tady udržíme.

Co říkáte na zájem médií o znojemský hokej a EBEL?
Rozdělil bych to na dvě části. Na celostátní úrovni tlačí BPA, která pro extraligu shání peníze a potřebuje svůj produkt prodat. V rámci jižní Moravy to má obšancované Kometa, která hraje extraligu a potřebuje mediální masáž směřovat svým směrem. Chápu to. Když o nás třeba Mladá Fronta napíše, jsou to dobré články, nemůžu proti tomu říct půl slova, ale nemůže o nás holt psát tak často. Myslím si, že s touhle situací moc dělat nepůjde.

Jak vnímáte pravděpodobné rozšíření EBEL o další tým? Kdo by se vám líbil?
Vůbec bych se nebránil přijetí klubu ze Slovenska nebo Německa. Němci mají hned u hranic s Rakouskem dva kluby, které by ligu hrát mohly. Při jednáních se sponzory pak můžete říct, že hrajete v šesti evropských zemích. Osobně si myslím, že skončí Jesenice, v tom případě by měli Slováci velkou šanci.

NEWSLETTER