Zlomí Orli na pátý pokus odpor Grazu?

Naši soupeři
SO 28. 1. 2012
<em>Znojmo</em> - Boje o play-off se roztáčí na plné obrátky a také tempo, v němž se střídá zápas za zápasem, se stupňuje. Po páteční výhře nad Jesenicí čeká na Orly neoblíbený soupeř - Moser Medical Graz99ers. Zapomenou znojemští hokejisté na nezdary z předchozích vzájemných duelů? Zvednou prapor vítězství i na půdě hlavního města Štýrska? Utkání startuje v neděli v 17:30 hodin.
Vstupenky na Betano Hockey Games 2024

Představení soupeře

Graz vlétl do bojů nadstavbové části doslova jako kometa a po třech úvodních kolech se ujal průběžného vedení v tabulce "spodní pětky", která se mezi sebou pere o dvě postupová místa do play-off. Nejprve si nedělní soupeř Orlů poradil na vídeňském ledě s místními borci a porazil je v samostatných nájezdech 3:2. O dva dny později rozšlapal na domácím kluzišti Villach v poměru 4:0. V pátečním zápasovém kolotoči Graz odpočíval, nabíral síly a na dálku sledoval své rivaly.

Skvostnou bilanci Grazu momentálně podtrhují především vynikající výkony kanadského gólmana Frederica Cloutiera, jenž dostává příležitost před Fabianem Weinhandlem. Cloutier sice prozatím nastoupil k pouhým jedenácti zápasům, jeho úspěšnost přesahující 93% jej však řadí mezi trojici nejúspěšnějších brankářů ligy.

Také v útočné fázi si Rakušané našli pro nadstavbové boje svoji hvězdu. Guillaume Lefebvre si v posledních dvou duelech připsal hned tři přesné zásahy, pozadu nezůstává ani druhý nejproduktivnější hráč Grazu základní části Zdeněk Blatný - dva góly v nadstavbě. Dlouhodobě nejaktivnějším hráčem ve sbírání kanadských bodů je nadále Brett Lysak (17 + 28).

Pokud si ještě v rychlosti prolétneme obranu, narazíme na jméno dalšího Kanaďana Cola Jaretta (6 + 22), proti Znojmu se tradičně daří dalšímu bekovi Svenu Klimbacherovi.

Vzájemné zápasy

Čtyři duely, čtyři vítězství Grazu. Tak můžeme ve stručnosti shrnout vzájemné souboje obou mužstev. První vzájemné utkání dopadlo lépe pro domácí, kteří zvítězili 7:1, za Orly skóroval Vladimír Říha. Odveta na jihu Moravy skončila opět ve prospěch hostů, kteří si odvezli dva body za výhru 3:0. Také další dvě klání měla stejného vítěze a dokonce i stejný výsledek 2:1. O góly Znojma se postarali David Bartoš a Jiří Beroun.

Z kabiny Orlů

Znojemští hokejisté si prozatím drží v základní části stoprocentní úspěšnost. Po cenném skalpu Villachu získali na domácím ledě další dva důležité body se slovinskou Jesenicí. Přestože jsme si na úvodní gól Orlů museli počkat až do 24. minuty, nakonec se domácí hráči přeci jen rozstříleli a vyprovodili Acroni z ledu v poměru 4:1. O přesné trefy Znojma se postarali Jan Šeda, Aleš Staněk, Adam Havlík a Jan Lattner.

foto
⇒ Jan Lattner skóroval v pátečním duelu s Jesenicí

Stejně jako jihomoravské fanoušky, také hlavního trenéra Orlů Martina Stloukala těší zisk čtyř bodů ze dvou zápasů nadstavbové části. „Výrazně se zlepšila naše hra v obraně,“ pochvaloval si kouč po pátečním duelu. Jedním dechem však dodává: „Proti Jesenici jsme hlavně v první třetině neproměnili hodně gólových příležitostí, na naší efektivitě v zakončování musíme ještě zapracovat, jedině tak si můžeme říct o vstupenku do play-off.“

V Grazu čeká na znojemský tým nelehký soupeř, na kterého nemají ty nejlepší vzpomínky. Ze všech čtyř zápasů odcházel český klub vždy poražen, navíc nikdy nedokázal vstřelit více než jednu branku. „Musíme se soustředit především na vstup do utkání a dokonale využívat naše gólové příležitosti,“ ví trenér Stloukal. Fanoušky může těšit, že Orli nastoupí k utkání v kompletní sestavě, dlouhodobě zraněn je pouze gólman Filip Landsman. Trenéři mohou počítat i s novou posilou do obrany Alešem Sovou, v bráně se představí Ondřej Kacetl.

Rozhodčí zápasu

Hlavní: Ladislav Smetana (AUT), Viktor Trilar (SLO)
Čároví: Florian Hofer, Martin Smeibidlo (oba AUT)

Sestavy z posledního utkání

Moser Medical Graz99ers: Cloutier - Jarrett, Bisaillon, Lembacher, Klimbacher, Van Ballegooie, Reinthaler, Moderer, Piecha - Dahlman, Blatný, Lysak - Iberer, Latendresse, Harand - Lefebvre, Busque, Ganahl - Dinhopel, Wilfan, Maier.

ORLI ZNOJMO: Kacetl - Stehlík, Hranáč, Pláněk, Štach, Bořuta, Škadra, Hájek, Sova - Danton, Haman, Staněk - Podešva, Šeda, Havlík - Beroun, Pucher, Kanko - Trojan, Bartoš, Lattner.

Další zápasy 4. kola nadstavby

HK Acroni Jesenice - EC REKORD-Fenster VSV
EC-KAC - EHC Liwest Black Wings Linz
KHL Medvescak Zagreb - SAPA Fehérvár AV19
HDD TILIA Olimpija Ljubljana - EC Red Bull Salzburg

NEWSLETTER