Statistická smršť po základní části

Statistická smršť
ÚT 9. 2. 2010
<em>Znojmo</em> - Pět měsíců uplynulo jako voda a základní část je za námi. Ještě předtím, než vypuknou boje v play off, pojďme se podrobněji podívat do říše čísel a statistik znojemských hráčů. Čtyřicet šest zápasů se Orli pohybovali ve středu prvoligové tabulky, jejich nevyrovnané výkony je dokonce dostaly až na třetí pozici, kde se pár kol zdrželi, ale po základní části jim nakonec patří konečná sedmá pozice. Jejich skóre čítá 135 vstřelených a 132 inkasovaných branek.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Jak již bylo zmíněno, Znojmo do play off postoupilo ze sedmého místa s šedesáti osmi body. Při pohledu na domácí tabulku, patří Orlům dokonce čtvrtá příčka, naopak ve venkovních zápasech se propadli až na jedenáctou pozici.

Z celkových šestačtyřiceti zápasů odešlo Znojmo s plným bodovým ziskem devatenáctkrát (Šumperk, Beroun, 4x Olomouc, Tábor, 2x Havl. Brod, Kadaň, Třebíč, Vrchlabí, 2x Chrudim, Hradec Králové, Jihlava, 2x Havířov a Benátky). Ve stejném počtu zápasů nezískalo ani bod (Vrchlabí, 2x Chrudim, 3x Ústí nad Labem, 2x Chomutov, 2x Jihlava, Šumperk, 2x Benátky, Beroun, Tábor, 2x Havl. Brod, Kadaň a Třebíč). Prodloužení Orlům moc nevycházelo, neboť z osmi duelů vyhráli pouze třikrát (Hradec Králové, Ústí nad Labem a Beroun).

Při pohledu na tyto statistiky je patrné, že Znojmo nedokázalo zvítězit pouze nad Chomutovem, naopak jako šťastnější odešlo vždy ze zápasu s Olomoucí.

Orli vyslali na soupeřova brankáře za celou základní část 1492 střel, z čehož jich 135 skončilo za gólmanem. 48 branek z tohoto počtu vstřelili v početní výhodě, což udává úspěšnost v přesilovkách 17,52%. Sedm gólů vsítilo Znojmo v oslabení.

Nejvyšší výhra týmu

Ve dvou zápasech přehrálo Znojmo soupeře rozdílem pěti branek. Nejprve porazilo 5:0 Beroun a ve 41. kole předčilo v Olomouci domácí celek 6:1.

Nejvyšší prohra týmu

Nejvíce branek nasázel znojemskému týmu Chomutov. Při venkovním utkání dvacátého pátého kola utržili Orli porážku 2:8. Gólman Horčička zde dokonce poprvé v sezóně opustil klec.

Návštěvnost

V celkové tabulce návštěvnosti jsou Orli na páté pozici, průměrně se na ně přijde podívat 1459 diváků. Když potom pohlédneme na statistiky domácí návštěvnosti, Znojmo si o jednu příčku polepší. Na jediný zápas zavítá do Hostan arény 1678 lidí.

Produktivita útočníků

Nyní se zaměříme již jen na jednotlivce týmu. Začneme při pohledu na statistiky produktivity útočníků, které s přehledem vyhrál znojemský odchovanec Tomáš Hradecký. Ten vynechal pouhé dva zápasy a na ledě nasbíral 32 kanadských bodů, přičemž jich je 15 za vstřelenou branku a 17 za asistenci. Na druhém místě nalezneme Přemysla Sedláka, který má na svém kontě 24 bodů (8 + 16). Přes dvacet bodů nasbíral dále Jakub Svoboda (12 + 11), Karel Plášek (11 + 11) a Václav Meidl (11 + 10).

Produktivita obránců

Nejproduktivnějším obráncem týmu se v základní části stal Petr Hořava, který získal za 45 odehraných utkání 20 kanadských bodů, z toho se čtyřikrát trefil za záda gólmana a šestnáctkrát přihrál na gól. O jediný bod za ním se pohybuje Lubomír Štach (2 + 17).

Nejlepší nahrávač

Nejlepším nahrávačem je již zmiňovaný forvard Tomáš Hradecký společně s obráncem Lubomírem Štachem. Oba mají na svém kontě po sedmnácti přihrávkách. O asistenci méně čítají statistiky Petra Hořavy a Přemysla Sedláka.

Nejlepší střelec

Také střelecké statistiky vyhrál Tomáš Hradecký, jenž se trefil do branky celkem patnáctkrát. O tři góly méně si potom připsal Jakub Svoboda. Po jedenácti přesných trefách mají Karel Plášek, Václav Meidl a Adam Havlík.

Nejlepší gólman

Pouhé dva zápasy vynechal Luboš Horčička. V brance strávil neuvěřitelných 2611 minut, čímž se stal nejvytíženějším gólmanem první ligy. Chlubit se může úspěšností 91,77% a v lize jej to staví na desátou pozici. Horčičkův průměr inkasovaných gólu na utkání je 2,87 a na kontě má i tři vychytané nuly. Na 82 minut se do branky postavil i Michael Panec.

Hodnocení +/-

V této kategorii vyhrál Přemysl Sedlák. Ten nasbíral ve třiceti sedmi zápasech šest plusových bodů. O bod méně má kapitán Radek Haman, který však nastoupil do utkání díky zranění ramene jen dvacet sedmkrát.

Nejtrestanější hráč

Celkem 76 trestných minut se nahromadilo ve statistikách Marianu Moravovi. Hranici šedesáti minut dále překročili Petr Hořava, Tomáš Protivný, Tomáš Kolafa, Václav Medil, Aleš Staněk a Jiří Beroun.

Nejvíce odehraných zápasů

Na soupisce týmu není jediný hráč, kterého by diváci na ledě mohli vidět každý zápas. Jediné utkání potom vynechali Petr Hořava, Marian Morava a Adam Havlík.

NEWSLETTER