Pardubice bojují o první místo, narazí ve Znojmě?

Naši soupeři
SO 17. 1. 2009
<em>Znojmo</em> - Znojemští orli si páteční pořážkou nad Českými Budějovicemi značně zkomplikovali cestu do předkola play off, na které v současné době ztrácejí čtyři body. Šanci na reparát budou mít již tuto neděli, kdy do Hostan arény zavítá celek HC Moeller Pardubice, který má, co se týče postupu do vyřazovací části, narozdíl od domácího mužstva relativní klid. V současné době obývá v tabulce O2 extraligy třetí místo a na vedoucí příčku ztrácí pouhý bod. Bubny a chorály se rozezní v 17:30.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Pardubice obdobně jako Orli v minulém kole prohrály. Avšak s tím rozdílem, že na domácím ledě a v prodloužení. S libereckými Bílými Tygry 2:3. Pro domácí celek to však byl s ohledem na průběh utkání úspěch, Perníkáři prohrávali po dvou třetinách o dvě branky a nevypadalo to s nimi vůbec dobře.

Aby toho nebylo málo, na začátku střetnutí se jim zranil útočník Michal Tvrdík a do duelu už nezasáhl. Moeller však dokázal dvěma přesnými zásahy v rozmezí deseti minut dvougólové manko srovnat a vynutit si prodloužení. To však nemělo dlouhého trvání. Velmi kuriózním a zároveň i trochu šťastným způsobem v něm dokázal Liberec po 135 sekundách vstřelit branku. Ve hře 4 na 4 se totiž zranil pardubický útočník Starý a Tygři „přesilovku“ jednoho muže v poli následně využili. Zato Pardubice přišly v utkání po Michalu Tvrdíkovi již o svého druhého útočníka.

foto
⇒ Martin Růžička v prvním vzájemném utkání vystřídal Lašáka a Moeller vyhrál 6:5 v prodloužení

Znojemští orli mají zatím v této sezóně s Pardubicemi pasivní bilanci. V prvním vzájemném zápase, jenž se hrál na jihu Moravy, se po velké gólové přestřelce nakonec radovali hosté z východních Čech. Pár sekund před koncem prodloužení vstřelil vítěznou branku po přihrávce exznojemského útočníka Puchera Aleš Píša.

Znojmo však svému protivníkovi porážku oplatilo a pár dní poté v dokázalo v ČEZ aréně zvítězit, tentokrát už v normální hrací době, 2:1.

Ve třetím souboji stanula obě mužstva proti sobě znovu v pardubickém hokejovém stánku, ovšem nyní se už radoval domácí celek. Hosté se sice dostali v první třetině do vedení, ale Pardubice ještě v téže části dokázaly vyrovnat a dvěma góly v poslední dvacetiminutovce zvrátit vedení na svou stranu. Jihomoravanům se poté podařilo ještě snížit na rozdíl jediné branky, vyrovnat se jim už nepodařilo. Faktem však zůstává, že Moeller vstřelil všechny tři góly v přesilové hře.

Právě početní převahy zdobí příštího znojemského soupeře nejvíc. Svěřenci exznojemského kouče Sýkory odehráli zatím odehráli 275 přesilovek s úspěšností 16,7 %, tzn. 46 branek, a v tabulce této disciplíny jim patří druhé místo. První místo náleží Třinci s 16,8 %. Jen pro zajímavost, Znojmo se nachází na 11. místě s úspěšností 11,3 %.

Ačkoliv si mnozí fanoušci a možná i sami hráči říkali, že po odchodu snipera Sýkory budou Pardubice v koncích, opak byl pravdou. Perníkáři vstřelili už 137 branek, což je řadí k nejproduktivnějším celkům celé soutěže. Lépe střílel už jen zmiňovaný Třinec, jenž má na svém kontě 139 gólů.

foto
⇒ Trenér Václav Sýkora letos dovedl Pardubice na přední příčky tabulky

O vstřelení trojciferného počtu gólů se nejvíce zasloužil útočník Libor Pivko, který 17 branek sám dal a na 19 přihrál, v celkové produktivitě tak má 36 bodů. Na druhém místě je s 34 body (12+22) Jan Kolář. Trojici pak uzavírají útočníci Jan Starý (20+11), nejlepší střelec týmu, a Tomáš Divíšek (12+19), zároveň nelepší hráč v bodování +/-. Na svém kontě má úctyhodných +17.

Nejproduktivnějším obráncem mančaftu je se 17 body (3+14) Petr Čáslava. V brance dostal přednost před svým starším a zkušenějším kolegou mladík Martin Růžička. Odchytal 787 minut a čelil 425 střelám, z nichž 34 propustil za svá záda.

Celkový průměr gólů na zápas má 2,59 a procentuální úspěšnost přesně 92 %. Jeho slovenský kolega Ján Lašák si ale také nevede špatně. Zatím odchytal 1777 minut, zasahoval proti 1013 střelám, z toho 88x inkasoval. Brankářský průměr si drží na 2,97 branky a procentuální úspěšnost 91,31 %.

Hlavní kouč Znojma Radim Rulík bude mít kromě zraněného Berouna k dispozici kompletní kádr. Jeho protějšek Václav Sýkora však ztráty počítat musí, do zápasu téměř jistě nenastoupí Tomáš Blažek. Otazníky dále visí nad již zmiňovanými hráči, kteří se zranili v duelu proti Bílým Tygrům z Liberce, a sice nad útočníky Michalem Tvrdíkem a Janem Starým. Naopak do sestavy Východočechů se v minulém střetnutí vrátili uzdravení Peter Pucher s Radovanem Somíkem.

Sestavy z posledních utkání

HC ZNOJEMŠTÍ ORLI: Trvaj - Tesařík, Bičánek, Rýgl, Mojžíš, Mrázek, Švrček - Erat, Dopita, Selingr - Svoboda, Haman, Kucharczyk - Demel, Procházka, Růžička - Plášek, Meidl, Čachotský

HC MOELLER PARDUBICE: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Tvrdík (8:53 Semorád), Pucher, Somík – Klejna, Zohorna, Rákos

Ostatní zápasy 43. kola

Bílí Tygři Liberec - HC Oceláři Třinec
HC Slavia Praha - HC Sparta Praha
HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie Karlovy Vary
HC Litvínov - HC Mountfield České Budějovice
HC Geus Okna Kladno - BK Mladá Boleslav
HC Vítkovice Steel - RI Okna Zlín 27.1.

NEWSLETTER