Do Hostan arény zavítá pražská Slavia

Naši soupeři
ČT 8. 1. 2009
<em>Znojmo</em> - Získat další důležité body a snížit ztrátu na soupeře, kteří stojí v extraligové tabulce výš. To je hlavní úkol Znojemských orlů v pátečním zápase proti mužstvu HC Slavia Praha. Orli sice vyhráli poslední dvě utkání, proti týmu z hlavního města to však nebudou mít vůbec snadné. "Čeká nás jedno z nejtěžších domácích utkání,“ říká trenér Znojma Radim Rulík. Úvodní buly bude v Hostan aréně vhozeno tradičně v 17:30.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Slova hlavního kouče domácího celku jsou více než výstižná. Pražský klub se sice ještě v nedávné době potácel ve velké krizi, neboť ze třinácti zápasů získal jen 9 bodů, avšak nyní je ve zcela opačné situaci. Z posledních čtyř střetnutí získali svěřenci trenéra Růžičky plný počet bodů a vstřelili v průměru přesně pět gólů na jedno utkání.

V minulém kole deklasovala Slavia na svém ledě Kladno 5:1 a týden před tím dokázala zvítězit ještě větším rozdílem nad lídrem tabulky Litvínovem, kterého porazila 6:1. "Jsme rádi, že se zase dostavily výsledky, ale nelze usnout na vavřínech," avizoval asistent trenéra Jiří Kalous.

Hosté míří v této sezóně na jih Moravy poprvé. Zatím se hrálo pouze v pražské O2 aréně a Pražané si vždy připsali nějaké body. V první vzájemném duelu sice Orli po první třetině vedli jednobrankovým rozdílem zásluhou útočníka Řípy, domácí však ve druhé třetině vyrovnali a vítězství strhli na svoji stranu v závěrečné části, kterou vyhráli 3:0. V zápase potom celkově 4:1.

Zcela jiný průběh mělo druhé střetnutí pátečních soupeřů. Sebevědomé Znojmo, které v předchozích sedmi zápasech jen jednou prohrálo, dvakrát vedlo a Slavii pomohla k vyrovnání vždy početní převaha. Utkání nakonec dospělo až k samostatným nájezdům, ve kterých Jiří Dopita rozhodl, že bonusový bod putoval s orlí výpravou na jižní Moravu.

Nejproduktivnějším hráčem Slavie Praha je útočník Jaroslav Bednář, který v 35 zápasech nasbíral 43 bodů za 13 gólů a 30 přihrávek. Druhý Roman Červenka na něj ztrácí pět bodů, na svém kontě má 38 bodů za 20 branek a 18 asistencí. Odehrál však o tři utkání více než jeho spoluhráč. Oba dva útočníci se mohou ještě pyšnit výborným hodnocením +/-. Bednář má +16 a Červenka +15.

K dalším klíčovým hráčům pražského týmu patří David Hruška – 38 zápasů, 30 bodů (22+8) a kapitán Josef Beránek – 37 duelů, 27 bodů (11+16). Nejlepším obráncem mančaftu je Petr Kadlec – 38 střetnutí, 20 bodů (2+18). V brance odvádí spolehlivé výkony brankář Adam Svoboda. Zasahoval zatím ve 25 utkáních, odchytal 1590 minut, čelil 963 střelám, připsal si 887 úspěšných zákroků, průměr gólu na zápas má 2,9 a procentuální úspěšnost 92,1 %. Záda mu kryje gólman, jenž vychytal výhru nad Litvínovem Stanislav Neruda.

Znojemskou kabinu, co se týče zranění, střídá špatná zpráva dobrou. Útočníci Dopita a Svoboda by měli sice nastoupit, mimo hru však zůstává kvůli chřipce Plášek a konec sezóny ohlásil Beroun, který má natržený křížový vaz a v posledním zápase za Olomouc si ještě přivodil zranění menisku. Nyní čeká na operaci. Slavii bude chybět Vašíček a Jelínek.

Sestavy z posledních utkání

HC ZNOJEMŠTÍ ORLI: Trvaj - Bičánek, Mojžíš, Rýgl, Švrček, Mrázek, Štach, Chvátal, Tesařík - Selingr, Dopita, Erat - Plášek, Haman, Kucharczyk - Růžička, Procházka, Demel - Čachotský, Meidl, Beroun

HC SLAVIA PRAHA: Neruda - Kadlec, Špelda, Drtina, Žižka, Sloboda, Kolařík, J. Novák - D. Hruška, Beránek, Vondrka - Bednář, Červenka, Sklenář - Micka, Kraft, Tomica - T. Svoboda, M. Čermák, Doležal

Ostatní zápasy 39. kola

HC Geus Okna Kladno - HC Litvnínov 3:0 (8.1.)
HC Oceláři Třinec - HC Vítkovice Steel
BK Mladá Boleslav - HC Energie Karlovy Vary
HC Moeller Pardubice - HC Lasselsberger Plzeň
HC Sparta Praha - RI Okna Zlín
Bílí Tygři Liberec - HC Mountfield České Budějovice

NEWSLETTER