Loučení Karla Soudka

Rozhovory
ČT 3. 3. 2005
Z n o j m o - Úplně poslední zápas základní části letošního ročníku hokejové extraligy sehráli Znojemští orli s Pardubicemi. Utkání mělo slavnostní rámec, protože v něm nastoupil k symbolickému střídáni i obránce <b>Karel Soudek</b>, pro něhož to byla hokejová derniéra. Rodák z Divišova na Benešovsku odehrál v nevyšší soutěži úctyhodných 784 zápasů v dresu čtyř českých týmů. Toto číslo zdobilo také jeho slavnostní dres. Opora zadních řad sklidila velký aplaus ochozů a samozřejmě řadu gratulací a darů.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Málokterému hráči se podaří odehrát bezmála 800 zápasů v nejvyšší soutěži. Kdyby vám to někdo před lety, když jste s hokejem začínal, řekl, věřil byste mu?
Určitě ne, protože když člověk s nějakým sportem začíná, nemůže tušit, jak dlouho bude hrát. Navíc hokej je sportovní odvětví, ve kterém jsou úrazy na denním pořádku. Nedá se to předvídat nebo nějak plánovat.

Jak budete vzpomínat na svoji kariéru?
Těžko můžu sám sebe hodnotit, ale myslím si, že nemůžu být nespokojený. Těžko říct, jestli jsem měl na víc. Ale už jenom s tou dobou, po kterou jsem hokej hrál, bych měl být spokojený.

Na co vzpomínáte nejraději a na co byste nejradši zapomněl?
Nejraději vzpomínám na atmosféru v mužstvu, dění okolo. Když je dobrá parta kluků, tak je to super. Dělat s partou mladých lidí je fajn, je to příjemný. Vymazal bych asi ty zranění, ty určitě a pak ještě jednoho trenéra, se kterým jsem si rozhodně nepadl do oka. Ve Znojmě to ale nebylo (smích).

Rozhodl byste se znovu pro hokej?
Těžko říct, protože dnes je spousta nových sportů, které se dají dělat. Fotbal by mě asi zajímal, ale jde o to, jestli bych na to měl, jakou soutěž bych mohl hrát. Nebaví mě individuální sporty, kde to člověk rve sám. Ale zase na druhou stranu, když na to má, tak je to vidět a nikdo mu to nepokazí, ale zase mu nikdo nepomůže.

Pět let jste byl oporou znojemského týmu. Jaké to byly roky?
Hrozně rád na to vzpomínám a určitě si to v paměti uchovám. Budu i dál sledovat dění okolo hokeje tady ve Znojmě.

Co byste popřál Znojmu do příštích let?
Aby se tady hrála pořád extraliga, aby se pravidelně dostávalo do play-off. Aby se taky povedl ten krok, který jsme zatím neudělali a postoupilo se přes první kolo, možná i o kousek víc. Přál bych také fanouškům, aby nezanevřeli na tým, i když se mu zrovna nedaří, aby si dokázali uchovat nadhled i přes emoce. Je to jenom sport, nejde o život.

Už víte, čemu se teď budete věnovat?
Mám už představu, ale ještě bych to nechal uzavřený. Chtěl bych zůstat u hokeje.


Fotografie z posledního utkání Karla Soudka


Karel Soudek nastoupil k poslednímu utkání své kariéry


Karel Soudek dosáhl úctyhodného počtu extraligových zápasů - 784


Ještě, než bylo vhozeno úvodní buly, přijal Karel Soudek mnoho gratulací. Bývalý extraligový bek, nynější sportovní manažer znojemského klubu, Roman Kaňkovský děkuje znojemskému obránci a určitě ví, co mu popřát do života bez vrcholového sportu


Neobvyklé číslo na drese vyjadřovalo počet odehraných zápasů


Znojemský pivovar Hostan věnoval Karlu Soudkovi přesně 784 plechovek piva


Zástupci pivovaru předávají dar


Určitě to dá pernou práci všechny piva zkonzumovat


Dvaačtyřicetiletý bek odehrál zhruba úvodních deset vteřin, poté, co se dotkl puku, bylo odpískáno jeho poslední střídání... Na ledě se potkal s o pětadvacet let mladším znojemským gólmanem Radkem Železným


Znojemský kapitán Peter Pucher věnoval Karlu Soudkovi na památku puk, kterého se naposledy dotkl


Karlu Soudkovi děkoval a gratuloval nejen celý orlí tým, ale ani hráči Pardubic nestáli stranou. S kapitánem Pardubic Jiřím Dopitou se mnohokrát potkali na extraligových ledech


Celá Hostan aréna vzdávala hold zkušenému obránci a Karel Soudek opětoval stejnou mincí


Poslední odchod na střídačku...

NEWSLETTER