1077 dnů radosti

Aktuální zprávy
ČT 21. 3. 2002
1077. Přesně tolik dnů dnes uplyne od devátého dubna roku 1999. V tento památný den zvítězili Orli na ledě jihlavské Dukly 3-2 a v sedmém, rozhodujícím utkání baráže, si zajistili postup do extraligy. Dnes je čeká podobný zápas, vítězství v něm znamená posunutí hranice historického úspěchu, porážka zase další rok čekání. Vzájemných paralel je však více.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku Tehdejší barážové série se zpočátku vyvíjela naprosto hladce ve prospěch Znojma. Orli dvakrát zvítězili v Jihlavě a i třetí zápas doma zvládli bez problémů. Ve čtvrtém zápase už vedli 2-0 a pomalu se začínalo slavit, ale přesto utekla Jihlava hrobníkovi z lopaty a Petr Vlk proměněným trestným střílením v šesté minutě prodloužení poslal oba týmy zpět na Vysočinu.

Tam čekal Orly debakl 8-2. Jihlava rozhodla třemi brankami v polovině zápasu, Znojmo se prosadilo až v závěru. Další zápas ve Znojmě byl opět podobný tomu, který Orli sehráli před dvěma dny. V první třetině se nemohli prosadit střelecky a prohráli 1-3.

Také brankář Pavel Kuběna si prožil podobný osud jako Oldřich Svoboda letos. V prvních třech zápasech exceloval, v pátém jej vystřídal Kudrna, jihlavský Novotný byl psychicky nahoře. Dokonce si v tisku dovolil oznámit, že Znojmo na postup nemá, že mu došly síly. V rozhodujícím zápase se nakonec smál Kuběna a mnozí jihlavští fanoušci se na Novotného hněvali, že odradil jihlavské štěstí.

Před posledním rozhodujícím zápasem na Horáckém zimním stadionu panovala nervozita na obou stranách. Představitelé obou celků se ji ale pokoušeli zahnat sebevědomými výroky. "Kluci si nepřipouštějí, že by neuspěli," říkal jihlavský trenér Karel Dvořák. "Sice hrajeme venku, ale naši fanoušci budou s námi," opáčil znojemský manažer Rostislav Dočekal.

Do Jihlavy tehdy přijelo mnoho Znojemských. Nikdo si nemohl nechat ujít poslední šanci, každý chtěl Orlům pomoct. I do Zlína se vydá mnoho fanoušků v červenobílém. Orli na to nebudou sami. Únava a překvapení z nepříznivého průběhu zmohly znojemské publikum stejně tak letos jako před třemi lety.

Znojmo tehdy nastoupilo v sestavě Kuběna - Havíř, Petlák, R. Kaňkovský, Ševěček, Kudělka, Heš - Freibauer, Kastner, Kaděra - Bělohlávek, P. Kaňkovský, Vošta - Procházka, Pazourek, Fink. Z této sestavy se dnes na ledě stadionu Luďka Čajky představí David Havíř, Jiří Heš, Milan Procházka a David Pazourek. Milan Kastner doprovodí tehdejšího asistenta trenéra Pavla Pazourka na střídačce, Roman Kaňkovský zasedne ve VIP lóži a Patrik Fink bude se zraněným ramenem trpět v hledišti.

Orli se v Jihlavě dostali do vedení po polovině zápasu. Skóre otevřel David Havíř bekhendovou dorážkou Kastnerovy střely a o chvíli později překvapil David Kudělka Novotného střelou od poloviny hřiště. Chvíli po nástupu do třetí části se před branku natlačil Patrik Fink a zvýšil na trojbrankový náskok.

Po ráně beka Moravy mezi Kuběnovy chrániče se mohli Jihlavští strhat, náskok protivníka však nesmazali. Na obou týmech bylo vidět, že už toho mají dost. Unaveným hráčům chyběla jiskra, těžce bruslili, obráncům většinou stačilo jen zastoupit útočníkům cestu, ti už nenašli síly na nečekanou kličku. Jihlava se odhodlala ke hře bez brankáře a v zoufalém tlaku Polcar snížil. Do konce ale zbývalo již jen 20 vteřin a to bylo na vyrovnání zoufale málo. Orli zvítězili 3-2.

Mužstvo Znojma zapomnělo na všechny útrapy, které mu způsobilo ztracené vedení 3:0 na zápasy, a rozhodující bitvu získalo po skvělém taktickém výkonu. "Tým v sobě ještě našel psychickou sílu. Jsme přešťastní," pravil dojatý trenér vítězů Stanislav Barda.

Letošní tým má ve svém středu jak hráče, kteří zažili tuto sérii, tak hlavně pamětníky loňského boje se Slavií. Vloni se pro postup dělalo možné i nemožné, Peter Pucher si polepil helmu nápisy, které měly zmást soupeře. Nepomohlo to. Doufejme, že si dnes, stejně jako před 1077 dny vezmou hráči k srdci tehdejší slova trenéra Bardy, která vyslovil před rozhodujícím duelem: "Budeme připraveni jako nikdy. Na vše, co bylo předtím, jsme zapomněli."
NEWSLETTER