02 - Slávistická smršť

Statistická smršť
PÁ 20. 9. 2002
Z n o j m o - Páteční duel s pražskou Slavií bude již dvacátý vzájemný zápas těchto soupeřů v extralize. Vzájemná bilance je zatím vzácně vyrovnaná, Znojmo je lepší jen o jedinou výhru v prodloužení. S velkou pravděpodobností si letošní premiéru v dresu Znojma odbude Martin Altrichter, který ve Slavii dlouhá léta působil.
Vstupenky na MS IIHF 2024 v Česku

Znojmo - Slavia

Bilance
1999-002000-012001-02
1.2.   SLA-ZNO 3-2
7.12.  ZNO-SLA 1-1
22.10. SLA-ZNO 1-4
12.9.  ZNO-SLA 1-3
 6.3.   ZNO-SLA 2-1p
19.1.  SLA-ZNO 3-2
24.11. ZNO-SLA 2-1
13.10. SLA-ZNO 4-4
5.2.   SLA-ZNO 4-2
28.12. ZNO-SLA 5-3
2.10.  SLA-ZNO 2-3
28.9.  ZNO-SLA 4-3


Kromě utkání v základní části se Slavia a Znojmo utkaly v sezóně 2000-01 v prvním kole play-off, ve kterém zvítězila Slavia 4-3 na zápasy. Celková bilance soupeřů je tedy velmi vyrovnaná, Znojmo je lepší jen o jedinou výhru v prodloužení.

Bilance: 19 9-2-8 45-46, průměrné skóre ze vzájemných zápasů je 2.38 : 2.42. Nejvyšší výhrou je výsledek 6:0 ve prospěch Slavie z 15. března 2001.

Aktuální tendence
Slavia Praha nevstoupila do sezóny úplně podle představ. Nejprve sice dokázala zvítězit ve vítkovickém Paláci kultury a sportu 5:2, dvakrát se trefil Beránek, ale domácí porážka 1:3 od nováčka z Liberce řádně zatřásla předsezónním sebevědomím červenobílých.

Znojmo si poprvé ve své extraligové historii odneslo z úvodního zápasu sezóny vítězství (výhru 4:1 nad Karlovými Vary jistil s bilancí 2+1 David Ludvík). Duel v Plzni i přes dvoubrankové vedení (Barus 2x) Orli vyhrát nedokázali a podlehli Keramice 2:3.

Lídři kanadského bodování:
Znojmo
1 Ludvík        3 (2+1) 
2 Barus         2 (2+0) 
3 Kumstát Petr  2 (0+2) 
4 Uram          1 (1+0) 
5 Plch          1 (1+0)


Slavia
1 Beránek 		2 (2+0) 
2 Antoš    		2 (2+0) 
3 Ujčík    		1 (1+0) 
4 Steiner  		1 (1+0) 
5 Hruška   		1 (0+1)


Pravděpodobné sestavy
Znojmo: Altrichter - Havíř, Snopek, Soudek, Toman, Křetínský, Pavel Kumstát - Plášek, Barus, Pucher - Uram, Haman, Sklenář - Procházka, Vorel, Erat - Petr Kumstát, Ludvík, Plch

Slavia: Málek - Hejda, Kadlec, Kučera, Novák, Kolařík, Graňák, Posmyk - Antoš, Beránek, Hruška - Tomica, Štraub, Ujčík - Sup, Steiner, Klepiš - Šaffer, Míka, Jaroš

Absence
Na straně domácích stále chybí Cisár, letní posila z NHL, který si musel u doktora Koláře nechat své zranění třísel úmyslně obnovit, jelikož léčebný proces neprobíhal podle předpokladů. Slavia by neměla postrádat žádného ze svých hráčů.

Představení soupeře
Hokej v pražském Edenu vždy stál ve stínu svých rivalů z Holešovic. Teprve v posledním desetiletí se Slavia mezi hokejovou elitou zabydlela a v posledních dvou sezónách dokázala vždy postoupit do semifinále play-off, což byl zatím vždy největší úspěch klubu. Slavia se také pyšní velmi dobrou prací s mládeží, která každý rok dodává nové a nové talenty do prvního mužstva. Barvami klubu jsou červená a bílá, internetové stránky pražského klubu naleznete na adrese www.hc-slavia.cz.

Premiérově úspěšná premiéra
Teprve ve své čtvrté extraligové sezóně dokázali Orli zvítězit v úvodním zápase ročníku. Vítězství 4:1 nad Karlovými Vary předcházely tři těsné porážky. V extraligové premiéře na Kladně nedokázali Orli zvítězit ani přes vedení 2:0, o rok později prohráli v Havířově díky brance Petra Folty v poslední minutě 1:2 a vloni podlehli v Plzni domácí Keramice 2:4.

Excelentní vstup Davida Ludvíka
Jednadvacetiletý znojemský útočník David Ludvík měl v zápase s Karlovými Vary dechberoucí vstup do sezóny. Dvěma góly a přihrávkou v jediném zápase překonal svou dosavadní extraligovou bilanci 1+1 ze sedmnácti utkání minulé sezóny. "Jsem rád, že jsme hráli na čtyři útoky, tak jako celou přípravu. Mně hra na čtyři útoky vyhovuje a doufám, že tak budeme hrát pořád, abych se dostával více na led. Dnes nám to tam slušně padalo," uvedl David, který nastoupil v jedné řadě s Jánem Plchem a Petrem Kumstátem.

Na hokej třikrát doma
Hned třikrát v rozmezí pěti dnů mají možnost znojemští fanoušci vidět svůj tým na domácím ledě. Po pátečním zápase se Slavií se totiž ve Znojmě odehraje také nedělní duel s Českými Budějovicemi. Jihočeská aréna se stále vzpamatovává z následků povodní a proto se zástupci obou klubů dohodli na výměně pořadatelství. V úterý je pak na programu další kolo, ve kterém Znojmo hostí Vítkovice.

Barus na 170
Dvěma brankami do sítě plzeňského gólmana Barty zaokrouhlil Miroslav Barus svoji bilanci kanadského bodování v extraligové kariéře na 170 bodů. S 81 brankami v nejvyšší soutěži je Barus navíc nejlepším střelcem ze všech hráčů Znojma.

Slavie míří vysoko
V loňské sezóně Slavie skočila svou pouť play-off v semifinále na hokejkách svého pražského rivala. Před letošní sezónou si klub z Vršovic vytyčil ještě smělejší cíle, i když základní touha je stejná jako u vetšiny klubů: nejprve postoupit do play-off. "Naším cílem je již zmíněné play-off, hrát dobrý hokej a vyhrávat. Když se bude vyhrávat, vyhrajeme i ligu!" uvedl generální manažer a trenér v jedné osobě Vladimír Růžička.

Změny v kádru soupeře
Slavia dokázala v létě svůj tým posílit jako žádný jiný tým, tedy alespoň papírově. Největší posilou je bezesporu obránce František Kučera, který při návratu ze zámoří dal přednost Slavii před Spartou. Střeleckou potenci týmu by měl zvýšit loňský nejlepší střelec ligy David Hruška, kterého Slavia získala z Litvínova, obranu by kromě Kučery měli vyztužit také Marek Posmyk ze Zlína a mladý Slovák Dominik Graňák. Ze zámoří se navíc neočekávaně vrátil Pavel Kolařík a tak řešilo vedení Slavie přetlak v zadních řadách tím, že dalšího navrátilce Horáčka poslalo na tříměsíční hostování do Liberce.

Tým naopak opustili Martínek, Klobouček a Hübl (všichni Litvínov), Branda (Sparta), Matějovský (Plzeň) a Snopek, který zakotvil ve Znojmě. Hostování skončilo Štefankovi z Havířova, v týmu již také není Pavlas, který bude hrát za Ústí nad Labem. Na hostování nebo uvolnění byli dále tito hráči: Čermák (Novosibirsk), Boháč (Ústí nad Labem), Sláma (Beroun), Filip (Chomutov), Hynek (Prostějov), Juza (Beroun), Makalouš (Hvězda Brno) a Micka (Havířov).

Hráči v dresu soupeře
Z týmů dnešních soupeřů oblékal dres protivníka kromě již zmíněného Martina Altrichtra pouze Jan Snopek, v minulosti byl ve Slavii na hostování i současný kouč Orlů Miloslav Hořava.
NEWSLETTER